Engin Eroğlu
ODTÜ Makine Mühendisliği Bölümü’nden 1995’te mezun olduktan sonra, aynı yıl Türk Demirdöküm Fabrikaları AŞ’de Ar-Ge mühendisi olarak işe başlamış, sırasıyla Ar-Ge – Pazarlama – İhracat – Üretim – Yalın Üretim bölümlerinde görev almıştır. Üretim Müdürü iken Demirdöküm’deki ürün bazlı organizasyona özgü olarak “Su Isıtıcıları Ürünlerinin (Şofben-termosifon-boyler-ısı pompası)” tüm değer zincirinden sorumlu olmuştur. Bu organizasyon yapısında, yeni ürün geliştirme, ürünleri devreye alma, yatırım ve fabrika planlama, üretim, üretim programlama, malzeme planlama ve tedarik, bakım ve mevcut ürün iyileştirme süreçlerinin hepsini birden yönetmiştir.
Pazarlama ve ihracat tecrübeleri de hem pazarlama-satış süreçleri hem de müşteri odaklı ürün geliştirme ve üretim hakkında geniş tecrübeler kazanmasını sağlamıştır.
Bunlara ilave olarak, 2008 yılında Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni de bitirmesi, bir işletmenin yönetim, finans ve muhasebe dahil tüm fonksiyonlarına hakim olmasını sağlamıştır.
2010 yılında Demirdöküm’de Yalın Üretim Sistemine geçiş kararı ile birlikte “Yalın Üretim Müdürü” olarak görev almış olup, Yalın Ofis’i kurarak tüm Yalın Üretim faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi ve sürekliliğinin sağlanmasından sorumlu olmuştur. Bu süreçte Yalın Üretim Sistemi ve Teknikleri hakkında yaklaşık 1700 kişiye toplam 5400 adamxsaat teorik ve uygulamalı eğitim vermiştir. Bu tekniklerin başlıcaları, JIT, Jidoka, PokaYoke, VSM, TPM, SMED, 5S, Kanban, Milkrun, Süpermarket, FIFO, Heijunka, Görsel Yönetim, Standartlaştırma, otonomasyon olarak söylenebilir. Sistemin yerleştirilmesi ve yaygınlaştırılmasında yoğun olarak “Kaizen Çalıştayları” yapmıştır.
Demirdöküm’de “Yalın Üretim Sistemini” yerleştirdikten sonra, bağlı bulunduğu Vaillant Group’ta da 2012 yılından itibaren grup bazında “Yalın Üretime” geçilme kararı alınmıştır ve adına “Vaillant Production System” (VPS) verilmiştir. Temelde aynı prensiplere sahip olan VPS’nin de Demirdöküm’de yerleştirilmesinden sorumlu olarak “VPS Plant Coach” görevini almıştır. Gerçekleştirdiği 74 çalıştay ile verimliliğin artışında, alan tasarrufunda, malzeme stoklarının azaltılmasında, geçiş sürelerinin kısaltılmasında çok büyük iyileştirmeler sağlanmıştır.
Bugüne kadar, Türkiye çapında pek çok şehirde danışmanlığını yaptığı 30’dan fazla firmada yalın dönüşümü gerçekleştirmiş, yüzlerce çalıştay yapmıştır. Birçok üniversite ve sanayi odasında “Yalın Üretim ve Teknikleri”, – “Üretim Planlama” gibi konularda seminerler veren Eroğlu, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi'nde 4. sınıflara seçmeli "Yalın Üretim" dersine girmektedir.